Εκπαιδευτικά προγράμματα για Νηπιαγωγείο

Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής Μουσείου

«Η Διαδρομή της Προσοχής»

Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με την οδική συμπεριφορά, τους κανόνες κυκλοφορίας και τα θέματα ασφάλειας που καλούνται να εφαρμόσουν σταδιακά στην καθημερινότητά τους. Τα παιδιά «ακολουθούν» τη διαδρομή της Προσοχής από το σπίτι στο σχολείο και μαθαίνουν, όπως κι εκείνη, πώς να συμπεριφέρονται όταν βρίσκονται στο δρόμο.

Η οδική ασφάλεια αποτελεί διαχρονικό θέμα για τα παιδιά, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ενήλικες. Σήμερα, τα τροχαία ατυχήματα δεν μειώνονται και τα περισσότερα παιδιά ζουν σε πυκνοκατοικημένες πόλεις. Επιπλέον, τα παιδιά έχουν μικρό μέγεθος με τη πιθανότητα να χτυπήσουν πιο σοβαρά σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ενδεχόμενες επικίνδυνες καταστάσεις. Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να χάνουν τη ζωή τους 1.2 εκατομμύρια παιδιά ετησίως. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να ενημερώνονται συνεχώς για το πώς να προστατεύονται ενόσω κυκλοφορούν.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνοδεύεται από αφηγηματικές, ζωγραφικές και θεατρικές δραστηριότητες, και είναι προτεινόμενο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων.

 


Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής από την MAKE ROAD SAFE HELLAS

Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής

Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά  προσχολικής & σχολικής ηλικίας να μαθαίνουν τις βασικές αρχές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, μέσα από την εφαρμογή μηνυμάτων όπως:

“Σταμάτα, Κοίτα, Άκου” πριν να διασχίσεις το δρόμο / Φοράμε ΠΑΝΤΑ ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο.

Όταν βγαίνουμε από το αυτοκίνητο, το κάνουμε ΠΑΝΤΑ από την ασφαλή πλευρά του δρόμου, μακριά από την κυκλοφορία.

Συμπεριφερόμαστε σωστά μέσα στο αυτοκίνητο.

Όλες οι δραστηριότητες επικεντρώνονται στην εφαρμογή μηνυμάτων οδικής ασφάλειας και σωστής κυκλοφορικής συμπεριφοράς για να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή στο δρόμο.

Οι βασικές αρχές που διέπουν όλες τις δραστηριότητες του M.R.S.H. είναι:

  • Ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους στο δρόμο
  • Σωστή κυκλοφορική συμπεριφορά γύρω από τους δρόμους και τους κανόνες πρέπει να ακολουθηθούν
  • Ασφαλείς επιλογές ως πεζοί και ως επιβάτες οχήματος.

Γιατί να διδαχθούν τα παιδιά οδική ασφάλεια και σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορά?

Η οδική ασφάλεια είναι ένα ζωτικής σημασίας θέμα για τα παιδιά και τους νέους και δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσει η διδασκαλία της. Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους του κόσμου κάθε χρόνο και δεκάδες εκατομμύρια τραυματίζονται. Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διότι:

  • Το μικρό τους μέγεθος καθιστά πιο δύσκολο από τους οδηγούς να τα δουν.
  • Δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζουν επικίνδυνες καταστάσεις και δεν έχουν την ωριμότητα να πάρουν σωστές αποφάσεις σχετικά με την κυκλοφορική και οδική συμπεριφορά.
  • Είναι σωματικά μικρότερα και έτσι είναι πιο πιθανό να χτυπήσουν πιο σοβαρά σε περίπτωση ατυχήματος.

Κατά μέσο όρο πάνω από 500 παιδιά κάτω των 18 ετών χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους του κόσμου κάθε μέρα.

Το πρόγραμμα γίνεται από πιστοποιημένους εμψυχωτές του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου από τον παγκόσμιο οργανισμό EASST.

Υλικό για το σπίτι εδώ

 


STEM Education / Πρόγραμμα Λιλιπούτειοι Μηχανικοί

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Λιλιπούτειοι Μηχανικοί είναι σχεδιασμένο για μαθητές Νηπιαγωγείου (4 και 5 ετών). Τα παιδιά κάνουν τα πρώτα βήματά τους στον κόσμο των Θετικών  Επιστημών, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής. Μέσα από δραστηριότητες με χαρακτήρα παιχνιδιού τα παιδιά εξερευνούν έννοιες, φαινόμενα,  δημιουργώντας μια ή περισσότερες κατασκευές κάθε φορά, κάνουν παρατηρήσεις και βγάζουν συμπεράσματα για τον κόσμο γύρω τους.

Κάθε δραστηριότητα «ντύνεται» με μια ξεχωριστή ιστορία, που μαγνητίζει το ενδιαφέρον των μικρών επιστημόνων και τους καλεί να αναζητήσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα.

Οι κατασκευές πραγματοποιούνται με εκπαιδευτικό υλικό της σειράς LEGO DUPLO Education.

Οι δραστηριότητες συνοδεύονται από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό και ειδικά διαμορφωμένα φύλλα εργασίας που επιτρέπουν στο παιδί να επαληθεύει αυτά που έμαθε παρατηρώντας.

Τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες με υλικά οικεία σε αυτά, αποκτούν γνώσεις με ένα διασκεδαστικό τρόπο, προσαρμοσμένες στην ηλικία τους έτσι ώστε να αγαπήσουν τις επιστήμες και να αποκτήσουν μια θετική στάση απέναντί τους στην μετέπειτα σχολική τους ζωή.

 

STEM Education / Πρόγραμμα Kids First Coding & Robotics

O STEM Education προσφέρει ένα πρόγραμμα γνωριμίας με το Kids First Coding & Robotics, μια νέα πλατφόρμα εκπαίδευσης STEAM, ιδανική για να κατανοήσουν τα παιδιά από την προσχολική ηλικία τη βασική λογική του προγραμματισμού. Με το νέο αυτό πρόγραμμα θέλουμε να θέσουμε γερές βάσεις από πολύ μικρή ηλικία στην κατανόηση εννοιών προγραμματισμού μέσα από βιωματικές δραστηριότητες που θα δώσουν στα παιδιά κίνητρα για να θέλουν να μάθουν όλο και περισσότερα.Κάθε μάθημα είναι μια διαφορετική ιστορία – πρόκληση που δίνει το κίνητρο στα παιδιά να λύσουν ένα πρόβλημα μέσα από το προγραμματισμό του ρομπότ. Η ομάδα των μαθητών δημιουργεί τη δική της μοναδική ιστορία, την οποία στη συνέχεια εικονοποιεί με τη μορφή πίστας. 

Θα μπορέσει το πυροσβεστικό όχημα – robot να σβήσει τη φωτιά και να σώσει τα ζώα;

Ποια διαδρομή πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει εγκαίρως στο προορισμό του;

Θα μπορέσει να λύσει μαθηματικούς γρίφους;

Θα μπορέσει να συλλέξει ίδιο χρώμα κύβων;

 

Θα μπορέσει να βρει το σωστό αριθμό και να φτάσει στο αποτέλεσμα που αναζητούμε;

Τα παραπάνω αποτελούν ζητήματα προς επίλυση μέσα από το προγραμματισμό. Τα παιδιά μέσα από την εμπλοκή τους σε αυτά τα σενάρια και πολλά ακόμα θα αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, λογική σκέψη, βασικές γνώσεις προγραμματισμού, Ας προγραμματίσουμε λοιπόν!


Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Κυκλοφορώ Με Ασφάλεια»

Το Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Κυκλοφορώ Με Ασφάλεια» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών.

Πραγματοποιείται με βιωματικό  – διαδραστικό τρόπο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου.
Οι μαθητές, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των παιδαγωγών, απολαμβάνουν μία ευχάριστη κατανόηση των βασικών κανόνων κυκλοφοριακής αγωγής.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω στο κρίσιμο θέμα των οδικών ατυχημάτων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό έχουν την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

 


Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Γίνε Ιππότης της Οδικής Ασφάλειας»

 Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά προσχολικής ηλικίας έχει σχεδιαστεί από έμπειρους παιδαγωγούς και ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τη φιλεκπαιδευτική εταιρεία. Υλοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου ενώ έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Το πρόγραμμα αφορά την ανάγνωση και δραματοποίηση της ιστορίας του Ιππότη Ευγένιου, Ιππότη της Οδικής Ασφάλειας που με τις γνώσεις του προστατεύει τα παιδιά στο δρόμο. Τα νήπια έρχονται σε επαφή με βασικές έννοιες Οδικής Ασφάλειας, όπως, την ασφαλή μετακίνηση, την κατανόηση του οδικού περιβάλλοντος, την ευγένεια και τη τήρηση των κανόνων του Κ.Ο.Κ.

Για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εμπέδωση των γνώσεων προωθείται το ολιστικό μοντέλο μάθησης που περιλαμβάνει βιωματική μάθηση, διαδραστικές τεχνικές, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, προσομοίωση και μίμηση προτύπου.

Η εκπαίδευση συμπληρώνεται με την παρουσία της μασκότ του προγράμματος «Ιππότη Ευγένιου» (προαιρετικό).

 


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2023-2024 «ΜΟΥΣΕΙΟΥ»

Καλλιτεχνικό Εργαστήρι!!

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά από 5 ετών.

Ζωγραφική, κατασκευές με πηλό, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις!!

Copyright 2024 - Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου