Εκπαιδευτικά προγράμματα για Γυμνάσιο – Λύκειο

Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής Μουσείου
«Οδική Συμπεριφορά & Ασφάλεια» για μαθητές Γυμνασίου

Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές γυμνασίου να εφοδιαστούν με γνώσεις για την ορθή οδική συμπεριφορά και ασφάλεια, και με πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζουν είτε κυκλοφορούν ως πεζοί είτε ως οδηγοί. Μέσα από τις ομαδικές δραστηριότητες οι μαθητές θα συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που ενέχει ο δρόμος, θα κατανοήσουν τη σωστή χρήση των μέσων μεταφοράς και θα καλλιεργήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την προστασία και ασφάλειά τους.

Η οδική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για τους έφηβους μαθητές, οι οποίοι αποτελούν νέους οδηγούς. Σήμερα, η συχνότητα των συγκρούσεων, ατυχημάτων και θανάτων αυξάνεται, ενώ οι μαθητές δεν έχουν αποκτήσει τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες για την προστασία τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 2.500 έφηβοι που οδηγούν ή είναι επιβάτες χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα ετησίως. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να ενημερώνονται συνεχώς προκειμένου να βελτιώσουν την οδική τους συμπεριφορά.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό και φύλλα εργασίας, και είναι προτεινόμενο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων.


Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής
«Κυκλοφορώ Υπεύθυνα»

Η διαμόρφωση της σωστής κυκλοφοριακής αγωγής και της αυτοκινητικής κουλτούρας είναι πρώτα από όλα ζήτημα παιδείας.

Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία πρέπει να εκτίθενται σε ερεθίσματα, να παίρνουν τα σωστά παραδείγματα καθώς χτίζουν μέρα με τη μέρα την προσωπικότητά τους σαν άνθρωποι, υπεύθυνοι πολίτες και μελλοντικοί οδηγοί.

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την κυκλοφοριακή αγωγή του παιδιού είναι να μάθει να ξεχωρίζει τον κίνδυνο. Το δεύτερο, και επίσης σημαντικό, είναι να μάθει να αντιμετωπίζει τους κινδύνους του δρόμου, να καλλιεργήσει δηλαδή συστηματικά το έμφυτο σε κάθε άνθρωπο ένστικτο της αυτοπροστασίας.

Ένα διαδραστικό πρόγραμμα, που προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή των παιδιών στην διαδικασία, το πρόγραμμα «Κυκλοφορώ Υπεύθυνα» κεντρίζει το ενδιαφέρον των μαθητών στα θέματα Οδικής Ασφάλειας.

  


Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής
«Σεμινάρια Ασφαλούς Οδικής Συμπεριφοράς»

 

 

Η Ιαβέρης Σ.Ο.Σ (Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς) προσφέρει δωρεάν Σεμινάρια Ασφαλούς Οδικής Συμπεριφοράς, με σκοπό τη βελτίωση της Οδικής κουλτούρας, νοοτροπίας και πολιτισμού  (δηλαδή της συνείδησης των ανθρώπων κατά την διάρκεια της κυκλοφορίας τους στο τραγικά επικίνδυνο οδικό περιβάλλον) των πολιτών-συνανθρώπων μας και κατ’ επέκταση την ελαχιστοποίηση των δυστυχημάτων (σ.σ. Πλήττουν θανάσιμα την δημόσια υγεία).

Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς «Ιαβέρης» στοχεύει στην εκπαίδευση της Συνείδησης σε συνδυασμό με ανύψωση του επιπέδου αυτοεκτίμησης των ανθρώπων, ώστε αυτοί να συνεχίζουν να υπάρχουν στις οικογένειες τους και έτσι να μην κλείνουν για πάντα και άδικα τα σπίτια τους.

Με συγκλονιστικά δυνατό λόγο και με εικόνα από ταινίες-σποτ Οδικής Ασφάλειας, είναι σίγουρο ότι όλοι θα προβληματιστούν και θα ανησυχήσουν για θέματα που μέχρι τώρα μπορεί να θεωρούσαν ασήμαντα, εύκολα ή ανώδυνα.

Περισσότερα από 50.000 άτομα παρακολουθούν κάθε χρόνο τα σεμινάρια και περισσότεροι από 1.000.000 συνάνθρωποί μας έχουν διαβάσει βιβλία Οδικής Συμπεριφοράς του Ιαβέρη.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται! Με αλτρουισμό, ανιδιοτέλεια και μοναδικό σκοπό την σωτηρία των νέων (και όχι μόνο) ανθρώπων.  


Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής
«Riding School – Γιατί συμβαίνουν τα Τροχαία ατυχήματα – Πώς να μην εμπλακείτε πότε σε τροχαίο»

Η δομή του προγράμαμτος Ασφαλούς Οδήγησης της Riding Academy, μπορούν να εξασφαλίσουν την βελτίωση του οδηγού, ανεξάρτητα από το επίπεδό του, την εμπειρία του, την ηλικία και το φύλο. Με απλό και απόλυτα κατανοητό τρόπο καταφέρνουμε να μετατρέψουμε μέσα λίγες ώρες την αμφιβολία και τον φόβο για την οδήγηση σε μια απολαυστική δραστηριότητα. Οι 7.500 μαθητές μας το επιβεβαιώνουν. 

 

Στο Σεμινάριο Ασφαλούς Οδήγησης στην Πόλη υπάρχουν μικρά και μεγάλα μυστικά για την ασφαλέστερη μετακίνηση με τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο στον απαιτητικό ιστό της πόλης και όχι μόνο. Πού κρύβονται οι παγίδες, τι πρέπει να προσέχουμε, άγραφοι νόμοι και παραδοχές ώστε να πολεμήσουμε τη στατιστική.


Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Γυμνασίου
«Ανακαλύπτω τη Φυσική»

Ένα πρόγραμμα που απαντάει στα καθημερινά ερωτήματα των παιδιών: «γιατί συμβαίνει ή πως λειτουργεί κάτι;», με βιωματικό τρόπο, που τα βοηθάει να βρούνε μόνα τους τις απαντήσεις και τις βέλτιστες λύσεις στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Θέματα της Επιστήμης, υλικό που διδάσκεται στο σχολείο, όπου κάθε παιδί παίρνει τη θέση του επιστήμονα που παρατηρεί, διερευνά, καταγράφει και βγάζει συμπεράσματα.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού Gigo και όλη η διαδικασία γίνεται με μια μορφή ευχάριστη, που βοηθάει τα παιδιά να σχετιστούν με την επιστήμη και να ανακαλύψουν τις βαθύτερες ικανότητες και τάσεις τους.

Ένα πρόγραμμα για όλα τα παιδιά, που έχουν τη φυσική περιέργεια για ότι συμβαίνει γύρω τους και χρειάζονται απαντήσεις, που θα κατανοήσουν και θα κάνουν κτήμα τους για πάντα.


Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής
«Make Roads Safe Hellas»

Οι βασικές αρχές που διέπουν όλες τις δραστηριότητες του M.R.S.H. είναι:

  • Ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους στο δρόμο
  • Σωστή κυκλοφορική συμπεριφορά γύρω από τους δρόμους και τους κανόνες πρέπει να ακολουθηθούν
  • Ασφαλείς επιλογές ως πεζοί και ως επιβάτες οχήματος.

 

Γιατί να διδαχθούν τα παιδιά οδική ασφάλεια και σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορά?

Η οδική ασφάλεια είναι ένα ζωτικής σημασίας θέμα για τα παιδιά και τους νέους και δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσει η διδασκαλία της. Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους του κόσμου κάθε χρόνο και δεκάδες εκατομμύρια τραυματίζονται. Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διότι:

  • Το μικρό τους μέγεθος καθιστά πιο δύσκολο από τους οδηγούς να τα δουν.
  • Δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζουν επικίνδυνες καταστάσεις και δεν έχουν την ωριμότητα να πάρουν σωστές αποφάσεις σχετικά με την κυκλοφορική και οδική συμπεριφορά.
  • Είναι σωματικά μικρότερα και έτσι είναι πιο πιθανό να χτυπήσουν πιο σοβαρά σε περίπτωση ατυχήματος.

Κατά μέσο όρο πάνω από 500 παιδιά κάτω των 18 ετών χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους του κόσμου κάθε μέρα.

Το πρόγραμμα γίνεται από πιστοποιημένους εμψυχωτές του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου από τον παγκόσμιο οργανισμό EASST.


Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής 
«Κάν’ το Σωστά»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κάν’το Σωστά» του Ι.Ο.Α.Σ. απευθύνεται σε παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου και έχει σχεδιαστεί από έμπειρους εκπαιδευτικούς και ειδικούς συγκοινωνιολόγους. Ο ψυχαγωγός του Ι.Ο.Α.Σ. παρουσιάζει στο αμφιθέατρο του μουσείου μικρά βίντεο και animated flash και παράλληλα ανοίγει μια εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές για θέματα όπως τη χρήση ζώνης και κράνους, την επίδραση του αλκοόλ και τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων.

Οι σημερινοί μαθητές αποτελούν τους αυριανούς οδηγούς, συνεπώς η εκπαίδευση και η συμβολή στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της στάσης ζωής τους μελλοντικά είναι ιδιαίτερα σημαντική.

  


 

 

Copyright 2024 - Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου